tl   tr
 
tl  
 

A BBQ és sör kapcsolata

A hamisítatlan "true blue" aussie életforma egyik legfontosabb társadalmi kelléke a piknik, avagy aussiesan szólva a "barbie". Piknik mindenhol és mindenkor, évszaktól, helytől, napszaktól, kortól függetlenül.


Kenguru tábla

Piknikelnek például a világhírű Opera előcsarnokának süppedő, bíborszínű padló-szőnyeggel burkolt lépcsőjén is, a koncert szünetében, a jól vagy kevésbé jól öltözött hölgyek és urak is. Hűtőtáskában hozzák a finom falatokat - pompás zöldségeket, lazacos szendvicset, jégbehűtött pezsgőt üveg-poharakkal - és a legnagyobb természetességgel, élvezettel fogyasztják el a szőnyegen ücsörögve. Csak nyugodtan, élvezd az életet felfogásban.

Úszó lakás

Sütögetnek, azaz szabadba húst sütnek szinte kötelező jelleggel bármely kiránduláson, illetve természetjárás alkalmával, de előszeretettel otthon is az oly gyakori kerti par-tikon. A nyitott hússütő, a barbecue (BBQ), népnyelven "barbie" általában a legegy-szerűbb téglából épített alkalmatosság. Nemzeti parkokban sok helyen már pénzbedobós elektromos változatával is találkozni. A közös sütőlapot minden természetjáró használhatja és a következő használó sör vagy só segítségével tisztítja meg a sütőgetést megelőzően. Ezt is csak nyugodtan, "no worries" módra. Nemzeti parkok frekventált hússütő helyein könnyen hívatlan látogatók is szegődhetnek mellénk falatozás közben - a maradékra leselkedő ártalmatlan, méteres goanna ősgyíkok.

A sütés tárgya lehet a marhahús (legkedveltebb a T-bone steak), birka, csirke, pulyka vagy valamilyen tengeri hal. A T-bone steak voltaképpen karaj, a nálunk megszokottól eltérően keresztirányban feldolgozva, úgy, hogy T-alakú csont maradjon a közepén. A falatozók szerint azonban a lényeg az, hogy a hús minél füstösebb legyen, valamint közben bőségesen fogyjon a sör a lecsavarható kupakú "stubbie-ból".

Az Opera ház

Az ausztrál sörök egyébként igen könnyűek, alkoholtartalmuk mindössze egy-három százalék. (Vannak, akik limonádéval isszák, shandy néven). Ennek ellenére a szupermarketek polcain nem találhatóak meg; bármilyen típusú alkoholos italt csak speciális szaküzletekben (Liquore Store, Bottle Shop) vásárolhatunk. Igen népszerűek az autóbehajtós italüzletek, ahol a polcokról vagy a hűtőteremből közvetlenül az autóba rámolható a kartonszámra vásárolt nedű. Egy-egy nagyobb bottle shop hűtőterme akkora, mint nálunk egy közepes vegyesbolt. Az ausztrál söripar hatalmas üzlet, nem véletlenül kísér a média az egymással éles versenyben lévő vállalatokról szóló bármilyen hírt megkülönböztetett figyelemmel. A nagyobb sörmárkák közül a Fosters, a Tooheys ismertebbek külföldön is. A nagyiparilag előállított tömegsörök mellett külön kultúrája van az egyedi kis serfőzdék különleges termékeinek.

 
bl   br
 
bl   lr


Powered by: Insms.net