tl   tr
 
tl  
 

A bennszülött kérdés

A kontinenst mintegy 40.000 évvel ezelőtt vette birtokba az ember. Az őslakosok, több mint 40.000 éve lakják a kontinenst, míg az európai telepesek csak 1788 után kezdtek érkezni.

A gyarmatosítás az új kontinensen tömeges pusztítást végzett az őslakosok körében, így mára csupán csak a lakosságnak 1.6%-át teszik ki. 1850-ben a primitív életformájuk legyőzésére, úgy gondolták, az a megoldás, ha rezervátumokba zárják őket. Száz évvel később, nagy erőfeszítések árán próbálták meg helyrehozni ezt a hibát, melynek köszönhetően jelentősen javítottak az élet-körülményeiken, de ennek ellenére bérek és fizetések tekintetében még mindig hátrányosabb helyzetben vannak a fehér ausztrál állam-polgárokhoz képest.
1992-ben áttörést jelentett egy ősi jogcímről szóló törvény, melynek értelmében az őslakosok sajátjuknak tekinthetik azon földeket, amikről bizonyítani tudják, hogy megsza-kítás nélkül birtokolják. Egyre komolyabban veszik a megbékélést, megértést, és az ősi örökség felfedezését. Ennek jegyében az őslakosok festészete, irodalma előtérbe került az utóbbi 35 évben.

 
bl   br
 
bl   lr


Powered by: Insms.net