tl   tr
 
tl  
 

Az őshonos kedvenc állatok

A gumifaként ismert eukaliptusz fából mintegy 500 féle él az országban, táplálékul szolgálva a nap 24 órájában szinten mindig durmoló koaláknak. A koala a kontinens őshonos és egyben a turisták kedvenc állatai közé is tartozik.

Az eukaliptusz fa leveleivel táplálkozik, mely jelentős mennyiségű nyugtató anyagot tartalmaz, és ettől olyan bamba, és kába ez a barátságos teremtmény. Természete békés, és erős karmait a fákon való kapaszkodásra használja elsősorban, de ha megtámadják, karmolással és visítva védekezik.



A kontinens földrészen egyedülálló, különc állatvilágot ismerhetünk meg, melynek egyedei remekül alkalmazkodtak a túléléshez az idők folyamán. Az erszényesek csoportjába tartoznak a leggyakrabban emlegetett kenguruk különböző fajtái.

Ez az erszényes Ausztrália jelképe, sőt még a címeren is szerepel. Sok fajtája van, a legelterjedtebb a vörös kenguru. Hátsó két lába, és a farka olyan erős, hogy ezekre fel tud emelkedni. Kicsinye pár centisen születik, és önerőből mászik be az erszénybe, és ott fejlődik tovább. Mókás teremtmény, kicsinyét sokáig erszényében hordozva pillanatok alatt képes gyorsan, messzire elugrálni mindenféle talajon. Ha veszélyben érzi magát, támad, és támadásra két ugrólábát használja, mellyel hatalmasat képes rúgni! Úgyhogy ha az "outback"-ben próbálnánk meg utolérni ugrándozó kedvenceinket, készüljünk fel az esetleges támadásokra is! Az állatparkokban tartott példányok azonban rendkívül szelídek, szinte már lusták is a nagy melegek idejében, úgyhogy elugrálni aligha fognak, így nyugodtan lehet velük fényképezkedni! Sőt, kenguru nasik is vásárolhatók és így kézből is könnyedén lehet etetni őket.

Kacsacsőrű emlős (Platypus)
A 200 millió éve kialakult emlősök egyik, még ma is élő képviselője a kontinensen. Ausztrália keleti részén, folyók és tavak mellett él, nedves környezetben él. Üregeket ás a saját, és tojásai védelmére, tojásrakónak számít. Főleg az éjjeli órákban aktív. Úszóhártyás lábaival könnyen tud úszni, és mintegy 2 percig tud a víz alatt maradni. Tudtad, hogy csukott szemmel úszik?

Hangyászsün (Echidna)
Testüket borító szőrzet között erősen fejlett, sárgás tüskék vannak, innen ered hasonlósága a sünhöz. Csőszerű ormányuk van, szaglászó szervük igen kifejlett, fogaik nincsenek, nyelvüket messze ki tudják ölteni. Erős ásókarmaival hangyák, termeszek bolyait bontja ki és táplálkozik velük.

Wombat

Nevére nincs magyar szó, kizárólag Ausztráliában élő állatról van szó.
Ezt a félénk, erszényes állatkát valószínűleg többnyire már csak vadas parkokban láthatjuk. Elég furcsa, 1 méteres testhosszú, rövid lábú és farkú, malacképű jószágra lehet hasonlítani. Szemei érzékenyek az erős fényre, ezért naplemente után, szürkületkor merészkedik elő odújából. Addig bent hűsölve alszik.
A vidéki emberek életét gyakran megkeseríti nagy, odúszerű lyukak kiásásával, mely egyben védelmül és otthonául is szolgál számára a bozótosban. Ha vadon találkozunk vele, óvatosan közelítsünk, mert tömzsi teste és rövid lábai ellenére képes pillanatok alatt elillanni.



Goanna
A kint a helyi erdőkben, bozótosokban gyakran feltűnhet ez az egy, másfél méteres hosszúságú békésen sétálgató óriásgyík. Ilyenkor ne ijedjünk meg, mert Ausztráliában teljesen megszokott, hogy piknikezés közben nem a kutyus, hanem ez az óriásgyík lesi a maradékot!

Gekko
Ez a gyíkszerű állatka a mennyezeten is teljes biztonsággal futkos. Akár sík üvegfelületen is fel tud szaladni. Látványa nem túl megnyugtató, de ember-re teljesen ártalmatlan. Sőt, a trópusi nyaralás alkalmával az sem baj, ha van a szobánkban egy példányunk, ugyanis megszabadít a legyektől és a szúnyogoktól.

Emu
Ausztrália másik címerállata, a világ második legnagyobb madara! Érdekes látni a főleg növényekkel táplálkozó, másfél, két méter magas struccszerű madarat, melynek szárnyai már olyan szinten visszafejlődtek, hogy a repülésre képtelen, de azonban villámgyorsan fut. Ausztráliában mindenfelé megtalálható, még a nagyvárosok közelébe is elmerészkednek.

Kookaburra madár
Igazán hangos madár, aki a "kacagó jancsi" nevet, nevetésre hasonlító hangja, rikácsolása miatt kapta. Az ausztrálok azért szeretik, mert kígyókat is zsákmányol. Mint a többi jégmadár, erős nyaka és csőre segítségével öli meg áldozatát. A nőstény igazi életművésznek is mondható: 3 hímmel él együtt, akik mind segítenek a költésben és a védelmezésben, valamint az élelem megszerzésében, de azonban csak az egyikkel párosodik!

Dingo
Avagy az ausztrál vadkutya rejtélye. Az ország közepén élő emberek azonban nem szeretik, mert hamar elszaporodik, és ragadozóként komoly károkat okozhat a farmerek juhállományában. Senki sem tudja pontosan, hogy honnan származik, kik és miért hozták be a kontinensre - ha egyáltalán így került oda.



Oposszum
Nevére nincs magyar szó, egész Ausztrália területén élő állatról van szó.
Egérféléhez hasonlít, szürkés színű, hosszú farokkal, és változó mérettel. A macskanagyságú méretű a legáltalánosabb, de találkozhatunk nagyobb méretű állatkával is.
Fákon él, ezért még a nagyvárosokban is könnyen megtalálható a kertvárosi részekben. Sydney Eastern Suburbs negyedében például gyakran merészkednek a kukák közelébe, élelem után kutatva. Ha szerencsénk van, és szürkület után egy szelídebb példánnyal találkozunk, aki már megszokta az emberek jelenlétét, adhatunk neki egy darabka almát, répát vagy káposztát. Ha lassan közelítünk, még a kezünkből is elveszi.

Tazmán ördög
Nem nagyobb egy tacskó testű kutyánál vagy egy kismalacnál, ám annál veszélyesebb ragadozó erszényes. Tasmániában, az érintetlen vadonban honos, és évszázadokkal korábban, a helyi telepeseket hangos, fülsüketítő visításával tartotta rettegésben és riogatta őket. Színe fekete, ezért éjszaka szinte lehetetlen észrevenni. Képe ördögi, piros szájából vicsorgó fogai teszik félelmetessé. Barátságos és szép állatnak egyáltalán nem mondható.

 
bl   br
 
bl   lr


Powered by: Insms.net