tl   tr
 
tl  
 

Nemzeti parkok és kirándulások

Ausztrália több mint háromnegyede sivatag, ugyanakkor a trópusi esőerdőktől a havas hegyekig szinte minden megtalálható benne. Természeti csodáinak megismeréséhez egy emberöltő is kevés. Az odalátogató turista - hacsak nem milliomos (beleértve idejét is) - éppen ezért egyszerre áll a sokféle lehetőség szabadsága és a választás nehézsége előtt. De még a tartósabban ott élőnek is el kell döntenie egy nagyobb szabadság előtt, hogy a Nagy Korallzátonyok vidékének trópusi vizeiben kíván kalandozni, a kontinens közepén a sivatagi aboriginal törzsekkel ismerkedni, a télen hófödte Snowy Mountains hegyein túrázni, vagy a Murray-Darling folyók rendszerén hajózni, esetleg Tasmánia védett erdeiben barangolni.

Felejthetetlen családi hétvégéket lehet eltölteni Sydneytől nem messze északra, a Hawksburry River vidékén bérelt kényelmes többszintes lakóhajok fedélzetén, vagy csak egyszerű félnapos gyalogtúrákkal, a nemzeti sporttal egyenértékű "bushwalkkal" például a Blue Mountains sziklái között. Sokan azonban - autóbusszal, repülővel vagy saját autóval - legalább egyszer életükben több államot is érintő nagyobb körútra, igazi nagy kalandra indulnak.


Ausztrália élen jár a világban a nemzeti parkok létesítése, fenntartása, megóvása, vagyis a természetvédelem területén. Igazából nem tesznek szemléleti különbséget természeti és kulturális örökség védelme (heritage protection / conservation) között. A Sydney déli elővárosaiba betüremkedő megyényi Royal National Park az amerikai Yellowstone Park után a másodikként jött létre a világon. Nagy-Sydney területén még legalább féltucatnyi nemzeti park található, köztük északon a Ku-rin-gai Chase, a Lane Cove, és a Harbour Forshore park. Tehát adott esetben évekig nem is szükséges ahhoz kimozdulnunk a nagyváros környékéről, hogy újabbnál újabb pompás helyeken kiránduljunk. A kontinensnyi ország nemzeti parkjai közül pedig az ismertebbeket is lehetetlen felsorolni.

 
bl   br
 
bl   lr


Powered by: Insms.net