tl   tr
 
tl  
 

Pub kultusz

Az ausztrál kocsma az angol "pub" intézményesített hagyomá-nyainak közvetlen folytatása. Helyi jellegzetesség, hogy a szemérmes "hotel" névre hallgatnak, természetesen mindig egyedi névvel (például "Coach és Horses") megkülönböztetve.

Ha valakinek tehát az italozás, szórakozás kapcsán hotelt emlegetnek, véletlenül se gondoljon szállodára: valószínűleg a helyi sarki kocsmáról van szó. Színvonaluk bemutatása pedig igen röviden sikerülhet, ha a Magyarországon is elterjedt John Bull Pub-ok miliőjére hivatkozunk. Makulátlan tisztaság, süppedő padlószőnyeg, pazar fa enteriőr és bútorzat, fényesre szidolozott részcsapok és -fogantyúk. A dartstábla vagy snooker asztal elmaradhatatlan kellékek.

Bennszülöttek

Szintén helyi sajátosság, hogy az előtető alatti homlokzati sávban szinte kivétel nélkül csempével burkolják a falat kívülről. A számtalan sörfajta mellett általában emberes adagokban egyszerű, de kiváló minőségű egytálételeket (sülteket) is kínálnak igen olcsón. Mivel kis-korúak az igen szigorú - és tegyük hozzá, hogy kissé képmutató - szabályok miatt nem léphetnek a tulajdonképpeni eladótérbe, a na-gyobb kocsmákban, ettől kissé leválasztva, úgynevezett családi ter-met alakítanak ki, ahol a gyerekekkel együtt fogyaszthat a család.

Ausztráliában műholdas tévéadás (Sky Channel, sport) hosszú ideig csak a kocsmákban volt fogható, ahol egy-egy sportközvetítés alkalmával a sörfogyasztás kiemelkedő bevételt hozott. De legalább ennyire jellemző, hogy a belváros patinás sörözőibe a munkaidő után tömegesen néznek be egy pohár italra és egy kis beszélgetésre az elegáns öltöny-nyakkendős fiatalabb vagy idősebb urak és partnereik.

Cápaveszély
 
bl   br
 
bl   lr


Powered by: Insms.net