tl   tr
 
tl  
 

Vám
Megérkezéskor tartsuk készenlétben az útlevelet és belépőkártyáját (incoming passenger card). Az ausztrál vámszabályok tiltják vagy korlátozzák a kábítószerek, szteroidok, fegyverek, lőfegyverek, védett állatokkal és növényekkel kapcsolatos bármilyen árucikk behozatalát. 18 év felettiek fejenként 1125ml szeszes italt, 250 cigarettát vagy 250g dohányárut hozhatnak be magukkal vám- és adómentesen. Behozható továbbá fejenként 400 AUD értékű árucikk (nem kereskedelmi céllal, 18 év alattiaknál ez az érték 200 AUD), ebbe beletartoznak az ajándékként behozott tárgyak is.

10.000 AUD, illetve az ezt meghaladó készpénzről vámnyilatkozatot kell tenni. Javasoljuk, hogy a magánhasználatra bevitt gyógyszerké-szítményekről kérjen orvosától kísérőlevelet vagy receptet (angol nyelven), amely indokolja azok bevitelét.

További információt a következő címeken találhat:
The Collector of Customs
GPO Box 8
Sydney, NSW 2001
www.customs.gov.au; www.tga.gov.au/import/index.htm

Karantén - Az ausztrál karanténról
Az ausztrál karanténra azért van szükség, hogy megakadályozza azoknak az egzotikus kártevőknek és kórokozóknak Ausztráliába való behozatalát, amelyek a növények, állatok és az emberek egészségét és környezetét veszélyeztethetik. Ezt a feladatot az AQIS (Australian Quarantine and lnspection Service), azaz az Ausztráliai Karantén és Ellenőrző Szolgálat látja el. Ausztráliába való megérkezésekor tapasztalni fogja, hogy a karanténtisztek más határszervekkel szoros együttműködésben azon dolgoznak, hogy a karantént érdeklő cikkeket ellenőrizzék, kezeljék, és ha szükséges, elkobozzák és megsemmisítsék.
A repülőgépen kapni fog egy a beutazó személyek számára készült nyilatkozatot tartalmazó kártyát (incoming passenger card). Ez egy jogi nyilatkozat, és meg kell jelölnie az IGEN-t (YES), ha élelmiszer, illetve állati vagy növényi eredetű javak vannak a birtokában
- ebbe beleértendő bármely olyan cikk, amely ebben a tájékoztató füzetben fel van tüntetve.
Ha olyan cikkek vannak Önnél, amelyek behozatala tilos vagy amelyeket nem akar bejelenteni, dobja az erre kijelölt karantén szemetesládába (Quarantine Bin) a poggyászátadóhoz Vezető úton, mielőtt odaadja a nyilatkozatát a vámtisztnek.
Mi történik azokkal a javakkal, amiket bevallok?
Amikor olyan cikkeket vall be, amelyek. a karanténhatóságot érdeklik, egy karanténtiszthez fogják Önt irányítani, hagy az a javakat megvizsgálja. Ez nem Jelenti azt, hogy á javakat automatikusan elkobozzák, a legtöbb esetben. a vizsgálat után visszaadják Önnek.
Bizonyos esetekben mielőtt visszakaphatná őket, a cikkek kezelésre szorulnak, hagy biztonságosan bevihetők legyenek. Ha ilyen kezelésre van szükség, választhat, hogy kifizeti a kezelési költséget (ennek díja a cikk fajtájától és a kezelés típusától függően változhat, vagy beszolgáltatja a cikket az AQIS-nek megsemmisítésre, vagy Saját költségén egy másik országba szállíttatja az árut.

A kezelt javakat néhány nap vagy hét múlva veheti át személyesen vagy megbízott útján, vagy kérheti, hogy postai úton illetve futárral küldjék el Önnek. 30 nap áll rendelkezésére, hogy a kezelt javakat átvegye, ha ez alatt nem veszi fel a kapcsolatot az AQIS-szel, a javakat megsemmisítik.
Egyes cikkek behozatala tilos. Ha ezeket bevallja, szintén megvan a lehetősége, hogy más országba szállíttassa, vagy beszolgáltassa az AQIS-nek. Ha nem vallja be őket, a karantén kutyákkal vagy a csomagok átvilágításával akkor is nagy valószínűséggel felfedezik. Ha ez megtörténik, a cikkeket megsemmisítik, Önt, pedig megbírságolják vagy eljárást indítanak Ön ellen. Minden ausztráliai repülőtéren helyszíni bírságot szedhetnek.

NE FELEJTSE EL!
A helyszínen azonnal, több mint $11O-os bírsággal sújthatják, vagy eljárást
indíthatnak Ön ellen és börtönbüntetésre ítélhetik, ha nem vallja be a
karanténhatóságot érdeklő javakat.
Ha nem biztos benne, hogy milyen javakat hoz magával, vagy nem érti világosan az ausztrál karantén törvényeket, inkább vallja be a kérdéses cikkeket is, és forduljon segítségért egy karanténtiszthez.

További felvilágosításra van szüksége?
Keresse fel az ausztrál importfeltételekről szóló adatbázist, az ICON-t, az AQIS internetes honlapján (www.aqis.gov.au)

A következő dolgok egyike sem vihető be az országba:
- Tejtermékek, nyers tojás
- Nem konzervált, nyers-félnyers termékek ( pl: kolbász)
- Élő állatkák ( pl: élő kishalak)
- Friss gyümölcsök, zöldségek
- Magvak
- Élő növények

Amennyiben az utazó állati eredetű  vagy fából készült dolgokat szeretne bevinni, mindenképpen kérje a szolgálatot teljesítő karantén tiszt segítségét.

További információt a következő címen kaphat:
Australian Quarantine Inspection Service
GPO Box 858
Canberra ACT 2601
www.aqis.gov.au

AQIS detektor kutyák
Lehet, hogy amikor megérkezik Ausztráliába, az AQIS Karantén poggyászkiadójánál találkozni fog a karantén kopók egyikével. Ne ijedjen meg, ezek a barátságos kutyák arra vannak betanítva, hogy bizonyos, a karantént érdeklő cikkek után kutassanak az utasok csomagjait átszaglászva. Ha a kutyák az Ön közelében dolgoznak, kérjük, helyezze csomagjait a padlóra, hogy az ellenőrzéshez hozzáférhetők legyenek.

Előfordulhat, hogy a kutyák hátrahagyott szagokat fognak, például ha néhány nappal korábban húst vagy gyümölcsöt tárolt a csomagjában. Egy karanténtiszt ilyenkor megkérheti Önt, hogy csomagját mutassa be ellenőrzésképpen, hogy nincs semmilyen karantént érdeklő cikk benne. Ha ilyenkor elmagyarázza, hogy miről van szó, semmilyen problémája nem származik belőle.
Fontos figyelmeztetés belföldi utasok számára, akik nemzetközi járatokon utaznak
Ha olyan étel vagy egyéb cikk van Önnél, amelyre karantén vonatkozik, Ön köteles bemutatni a karanténtisztnek a nyugtát vagy egyéb bizonyítékot arra nézve, hogy a termék ausztrál eredetű. Ha ezt nem tudja bizonyítani, a javakat elkobozzák. Felhívjuk figyelmét arra, hogy egyes ausztrál államok tiltják a friss gyümölcs Ausztrália más részéről való behozatalát.
További információt erről a jravellers' Guide to lnterstate Quarantine című tájékoztatóból szerezhet be, mely letölthető az AQIS honlapjáról.


 
bl   br
 
bl   lr


Powered by: Insms.net